Totul despre petele de pe piele

Totul despre petele de pe piele

Petele de pe piele pot aparea brusc sau progresiv si sunt intotdeauna sursa de neliniste si curiozitate. Acestea sunt produse aproape intotdeauna de alterari de tip vascular sau din cauza cresterii sau sporirii productiei de melanina a celulelor pigmentare. Aceste pete pot fi prezente in momentul nasterii, pot apare de-a lungul vietii si pot fi situate in derma sau epiderma.

Pete vasculare

Sunt leziuni ale vaselor sanguine localizate in general in derma si care se cunosc sub denumirea medicala de “angiom”.

Sunt prezente destul de frecvent in momentul nasterii si, de aceea, exista credinta populara ca au fost provocate de vreun fruct pe care mama l-ar fi poftit si l-ar fi “furat” in timpul sarcinii.

Angiomul, fara nicio legatura cu poftele femeii insarcinate, este o dilatare vasculara care confera pielii o culoare intensa, care merge de la vanat la rosu. Angiomul poate fi sub forma de tuberoza – care este reliefata pe piele –  sau plana.

Independent de marime sau de localizare, tratamentul si controlul acestei pete a pielii trebuie realizat de un specialist.

In afara de angiom, exista diferite leziuni vasculare de marime mai mica, dar cu marcata semnificatie estetica, numite “spideri” sau “paienjeni vasculari”.

Petele acromice

Sunt mici zone de piele fara o productie suficienta de melanina, ceea ce le da o culoare mai deschisa decat restul pielii, remarcandu-se mai mult vara, cand pielea se bronzeaza ca efect al razelor solare.

Petele “cafea cu lapte”

Sunt leziuni maculare de culoare cafeniu-deschis, de marime si forma variabila, care sunt de obicei prezente la nastere si nu-si schimba aspectul o data cu varsta.

Distributia lor este neregulata. Pot fi unice sau multiple si sunt manifestarea unei activitati marite a melanocitelor. Daca sunt prezente in zone vizibile, sunt usor de disimulat printr-un machiaj adecvat.

Lentigo

Aceste leziuni apar la persoanele de o varsta inaintata, sub forma unor pete de culoare castaniu-inchis, localizate in zonele de piele mai expuse la soare, mai ales pe fata, pe piept si pe dosul mainilor.

Alterarea pielii este benigna, provocata de imbatranirea cutanata si nu necesita tratament, daca nu provoaca alterari estetice vizibile.

Verugii (negii) plani

Sunt mici leziuni dormice, plane, care fac un relief discret si au o culoare castaniu-deschis. Cauza lor este infectia produsa prin invadarea pielii de catre un virus din familia papovirusilor.

Se prezinta mai ales la copii si la adolescenti, aparand in principiu in podul si pe dosul palmelor. Se trateaza prin crioterapie, cheratolitici salicilati si acid retinoic.

Alunitele

Sunt leziuni cutanate, in general colorate, care apar in relief pe piele. Exista doua tipuri diferite de alunite: cele vasculare, produse de o acumulare a vaselor sanguine, si cele pigmentare, produse prin acumularea si hiperactivitatea melanocitelor.

Aceste alunite nu necesita tratament. Atunci cand isi schimba aspectul, devenind aspre si isi accentueaza rapid culoare, trebuie consulat imediat medicul. Cand sunt localizate pe pielea expusa de soare, trebuie ca aceasta portiune sa fie protejata de razele soarelui, iar, daca, sunt pe fata, se pot disimula prin machiaj.

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...