Ciocolata, consumata inca de acum 2600 de ani
S-a ajuns la concluzia, dupa analiza urmelor de pe un vas ceramic antic, ca atat mayasii, cat si stramosii lor consumau ciocolata, inca de acum 2600.
Ciocolata era obtinuta din semintele de cacao, care se gaseau in interiorul pastailor de culoare verde-galbuie, inconjurate de pulpa fructului care este alba si lipicioasa. Semintele si pulpa erau scoase din pastaie si lasate sa fermenteze pana cand capatau o culoare maro-inchis; erau lasate la uscat si prajite inainte de a se obtine din ele o pasta subtire de ciocolata.
Mayasii aveau un stil de viata pe care multi din zilele noastre l-ar invidia: serveau ciocolata la fiecare masa. era mancarea zilnica a oamenilor si, in acelasi timp, a conducatorilor si a zeilor. De fapt, numele stiintific al arborelui este Thebroma cacao, ceea ce inseamna mancarea zeilor. Pe vasele de ceramica si picturile murale ale civilizatiei mayase, sunt reprezentati zei si conducatori care sunt serviti cu ciocolata. Bogati si saraci, deopotriva, beau ciocolata. Mayasii turnau, dintr-un vas in altul, bautura de ciocolata din care, in amestec cu untul de cacao, foarte gros, obtineau o spuma de ciocolata groasa, de culoare maro-inchis. Mayasii amestecau ciocolata cu apa, miere, chili sau porumb.