Aerisirea locuinţei
Prin activitatea organismului fiecăruia dintre noi, într-o încăpere se modifică proprietăţile aerului, aşa încât este absolut necesar ca locuinţa să fie bine aerisită.
În apartamentele din blocurile de locuinţe este posibilă vicierea aerului într-un timp relativ scurt, datorită spaţiului destul de restrâns, dar şi al mijloacelor de încălzire ce nu permit aerisirea pe coş. Este bine de ştiut că, uneori, chiar florile sau parfumurile intense devin supărătoare şi dăunătoare.
Plantele nu trebuie ţinute pe timpul nopţii în dormitor, deoarece consumă oxigen şi degajă bioxid de carbon, ceea ce nu este indicat pentru organism. În schimb, ziua, plantele devin adevărate “aparate” purificatoare ale aerului din încăperi.
Se ştie că într-o atmosferă viciată, capacitatea de muncă scade, obosim uşor, devenim mai nervoşi şi, bineînţeles, scade şi rezistenţa faţă de microbi.
Aerisirea încăperilor prin current înlocuieşte aerul viciat, cunoscut fiind faptul că prin deschiderea ferestrelor pătrunde o cantitate mare de radiaţii ultraviolete ce sterilizează suprafeţele pereţilor sau lenjeria ţinută la aer curat.
Bucătăriile, prin arderea anumitor produse pe care le pregătim, contribuie, suficient de mult, la vicierea aerului. De aceea, aici este necesar să existe în permanenţă un geam deschis pentru aerisire.
Seara, înainte de culcare, în mod obligatoriu, aerisiţi dormitorul. Vara, dacă suportaţi, dormiţi cu fereastra întredeschisă. Aerul curat, proaspăt, ajută organismul să treacă mai uşor peste stresul acumulat ziua iar somnul va fi mult mai odihnitor.
Aerul viciat de fumul de ţigară, de parfum, de plante sau alte mirosuri neplăcute este, pentru fiecare dintre noi, un adevărat focar de infecţii. Păstraţi aerul curat în locuinţă şi, cu siguranţă, microbii nu va vor invada casa.