Alăptatul doare: ce înseamnă asta?
Iată adevărul, clar şi simplu: alăptatul la sân nu ar trebui să doară. De fapt, pentru multe mame, alăptatul este profund terapeutic, şi este un ajutor în procesul de vindecare de după naştere. În cazul în care alăptatul doare, ceva este în neregulă. Îţi prezentăm în continuare câteva motive care cauzează această durere şi ce poţi face tu în privinţa lor:
1. Bebeluşul nu este aşezat în mod corespunzător. Pentru ca cel mic să se hrănească bine, mamelonul şi areola trebuie să fie toată în gura lui. Dacă bebeluşul suge doar sfârcul, aceasta se poate răni şi inflama. Cu toate acestea, eforturile copilului de a suge vor fi mai eficiente dacă întreaga areolă este în gura bebeluşului.
2. Sfârcuri uscate şi crăpate. Zona sfârcurilor este extrem de sensibilă. De aceea nu ar trebui să fie spălate cu săpun şi alte produse de curăţat dure. În cazul în care mameloanele sunt crăpate, evită alăptarea şi consultă medicul. Se pot infecta, lucru care atrage după el alte probleme de sănătate.
3. Sânii sunt prea plini. În cazul în care îţi simţi sânii calzi, grei şi tari, ar putea fi prea plini. Cel mai bun mod pentru a diminua acest lucru este de a pompa din lapte, sau, şi mai bine, să alăptezi, asigurându-te că-i oferi copilului sânii alternativ.
4. Ai mastita. Mastita, sau inflamarea sanilor, este destul de comună după naştere. Mastita este cauzată de o infecţie (mai mult de jumătate din cazuri), angorjarea sânilor şi blocarea canalelor. Infecţia, în mai toate cazurile, este de natura bacterială, datorită sfârcurilor crăpate. Foloseşte comprese calde pentru a uşura disconfortul, iar la nevoie, apelează la antibiotice.
5. Sânii nu au niciun sprijin. Poartă un sutien postnatal de susţinere care menţine sânul într-o poziţie fixă. Un sutien ales corect menţine greutatea de pe spate si previne gravitatea să tragă în jos sânii.
Foto: http://www.flickr.com/photos/21295874@N05/2070465855/