Beneficiile naşterii sub apă
Naşterea sub apă se realizează într-o cadă cu apă caldă. Puteţi sta în apă în timpul travaliului şi să ieşiţi din apă când trebuie să naşteţi, dar puteţi, de asemenea, să continuaţi să rămâneţi în apă şi în timpul naşterii. Teoria din spatele naşterii în apă este că bebeluşul şi-a petrecut 9 luni în sacul amniotic şi astfel naşterea într-un mediu similar este blândă pentru copil şi mai puţin stresantă pentru mamă.
Reducerea stresului din timpul travaliului şi a naşterii reduce, de asemenea, complicaţiile fetale. Pentru a fi sigură că naşterea va decurge în condiţii de siguranţă maximă, apelează la personalul medical pentru supraveghere.
Care sunt beneficiile naşterii sub apă?
Naşterea sub apă oferă numeroase beneficii, şi anume:
Confort
Multe femei care aleg această metodă de a naşte au solicitat mai puţin metodele de ameliorare a durerii. Acest lucru se datorează în parte faptului că atingerea apei asupra terminaţiilor nervoase din partea inferioară a spatelui reduce durerea.
Uşurinţa de a schimba poziţia corpului
Naşterea în apă contracarează efectele gravitaţiei, ceea ce face mai uşor pentru mamă de a schimba poziţiile corpului. Capacitatea sporită de a schimba diferite poziţii poate fi extrem de folositoare în naşterea unui copil mare.
Reducerea anxietăţii
Atunci când mama nu este într-o stare de aşteptare încordată, trupul ei nu poate produce hormonii de stres, cum ar fi adrenalina, noradrenalina, sau catecolamina. Aceşti hormoni stimulează reacţia organismului de a se apăra, ceea ce nu este de dorit în timpul travaliului. Dacă aceşti hormoni nu sunt prezenţi, corpul mamei va produce în schimb endorfine, care scad senzaţia de durere.
Relaxare
Atunci când dă naştere în apă, mama poate deveni atât de relaxată încât ea poate chiar şi adormi! Dacă mama menţine această relaxare profundă, ea este în măsură să oprească ciclul de frica-tensiune-durere şi poate avea acea naşterea naturală la care a visat.
Travaliu mai scurt
Statisticile arată că femeile care au ales să nască în apă, au avut travaliul mai scurt, cu condiţia ca mama să intre în apă cu suficient timp înainte pentru a se putea relaxa. Altfel, dacă mama intră în apă prea curând, rezultatul nu va mai fi acelaşi.
O adaptare mai uşoară a nou-născuţilor
Naşterea în apă, oferă o tranziţie liniştitoare din pântecele mamei în lumea exterioară. Ochii lor nu sunt supuşi brusc luminii exterioare, mirosurilor medicinale, zgomotului. În schimb, li se permite să se aclimatizeze în ritmul lor propriu.