Cel mai bun sport pentru copilul tău
Pentru cei mici, a început deja şcoala. Pentru părinţi este momentul ideal de a le organiza timpul liber. Sportul figurează printre cele mai dorite activităţi. Dar cum decidem care este cel mai potrivit? Vă propunem un mic ghid în care veţi regăsi avantajele şi dezavantajele sporturilor preferate de copii.
Fotbalul
Avantaje: Este unul dintre cele mai îndrăgite sporturi în aer liber care dezvoltă capacitatea de rezistenţă la efort. Este un sport colectiv prin care se învaţă respectful pentru ceilalţi şi care favorizează contactele între tineri. Presupune un mare volum de muncă şi efort: sărituri, alergare etc. Jocul în ansamblul este interesant.
Dezavantaje: Fotbalul cere o aliură de atlet şi o masă musculară bine dezvoltată. Există riscul unor accidentări uşoare la muşchi, oase sau tendoane. Problemele grave însă se pot ivi la genunchi.
Vârsta de iniţiere: şase ani.
Tenisul
Avantaje: Dezvoltă simţul tactic, viteza de racţie, precizia, acurateţea execuţiei unei lovituri. Este recomandat, mai ales, copiilor dinmaici care iubesc competiţia. S poate practica şi în familie.
Dezavantaje: Tenisul este un sport asimetric. Părţile corpului care nu sunt antrenate în cursul practicării lui trebuie dezvoltate prin alt sport, de preferinţă, colectiv. Necesită o bună confiţie fizică.
Vârsta de iniţiere: şapte-opt ani.
Baletul
Avantaje: Combinând sportul şi arta, baletul impune un simţ al rigorii şi permite dezvoltarea armonioasă a corpului. Graţie muzicii, acesta oferă copilului o stare psihică sănătoasă. Este recomandat calor care au o supleţe articulară naturală.
Dezavantaje: Şedinţele de încălzire la bară pot fi neplăcute dacă micuţul nu este motivate suficient. De multe ori, baletul presupune poziţii incomode care nu sunt tocmai naturale. Nu este recomandat copiilor care au probleme majore cu spatele sau cu picioarele.
Vârsta de iniţiere: între cinci şi şase ani.
Tenisul de masă.
Avantaje: Dezvoltă reflexele, spiritual de observaţie, capacitatea de concentrare şi precizia loviturii. Talia mică a copilului nu este un impediment. La vârste fragede, tenisul de masă poate fi considerat, mai degrabă un joc decât un sport.
Dezavantaje: Nu solicită prea multe părţi ale corpului; cel ,ao mult antrenate sunt gleznele şi spatele.
Vârsta de iniţiere: şase-şapte ani.
Gimnastica
Avantaje: Favorizează dezvoltarea armonioasă a corpului şi coordonatele mişcărilor. Sport indicat pentru copiii înalţi, supli şi agili.
Dezavantaje: Solicită prea mult coloana vertebrală şi articulaţiile. Este necesar un minimum de supleţe. Ca sport complementar, se recomandă nataţia.
Vârsta de iniţiere: şapte-opt ani.
Patinajul.
Avantaje: Dezvoltă silueta, conferă echilibrul şi dezinvoltură mişcărilor.
Dezavantaje: Musculatura braţelor nu este antrenată suficient. Se recomandă în parallel mişcarea în aer liber sau un sport cu mingea. Nu este indicat copiilor astmatici sin cauza frigului. Risc de accidentări datorate căzăturilor.
Vârsta de iniţiere: şase-şapte ani.
Baschetul
Avantaje: Sport practicat în aer liber liber care dezvoltă spiritual de echipă, precizia, detenta, precum şi capacitatea mentală de a organiza jocul. Sport complet, recomandat cu precădere copiilor foarte înalţi sau celor cu spatele deformat.
Dezavantaje: Întrucât coşul de baschet este înălţat la 3,05 metri, acest sport nu poate fi practicat dacă micuţul nu are o înălţime corespunzătoare. Se poate opta însă şi pentru minibaschet. Pe lângă toate acestea, baschetul necesită bune capacităţi respiratorii.
Vârsta de iniţiere: 10-12 ani pentru baschetul classic şi opt ani pentru minibashet.
Echitaţia
Avantaje: Sport în aer liber. O excelentă şcoală de curaj prin care copilul învaţă să aibă o ţinută frumoasă. Echitaţia înseamnă autoritate. Se recomandă copiilor cu probleme afective sau relaţionale.
Dezavantaje: Solicită foarte mult spatele. Pentru a compensa acest inconvenient, trebuie să optaţi în paralel pentru un alt sport, cum ar fi baschetul sau voleiul. Există riscul unor accidente grave, provocate spre exemplu de căderea de pe cal. Petru a le evita, este bine ca micuţul să poarte cască de proteţie şi cizme cu talpă netedă care să-l ajute să rămână blocat în şa.
Vârsta de iniţiere: şase – 12 ani.
Nataţia
Avantaje: Se evită toate micile traumatisme cauzate de contactul cu solul, inevitabil în celelalte sporturi. Asigură o musculatură armonioasă şi dezvoltă capacităţile cardio-vasculare.
Dezavantaje: Există doar contraindicaţii temporare cauzate de riscul apariţiei conjuctivitelor, micozelor, infecţiilor cutanate, sinuzitei şi otitei.
Vârsta de iniţiere: patru-cinci ani (pentru a învăţa înotul) şi şase-şapte ani (pentru nataţia practicată într-un club).
Judo
Avantaje: Nu necesită nicio capacitate psihică deosebită. Asigură o musculatură armonioasă şi un bun echilibru nervos. Este indicat copiilor bătăuşi pentru a le cnaliza agresivitatea,dar şi celor timizi care îşi pot afirma astfel personalitatea.
Dezavantaje: O singură contraindicaţie: risc de scolioză.
Vârsta de iniţiere: şase ani.
Atletismul
Avantaje: Sport în aer liber. Dezvoltă gustul pentru efortul individual, efectuat în colectivitate. Oferă o excelentă bază pentru toate sporturile.
Dezavantaje: Nu oferă satisfacţia unui sport practicat în echipă. Turele de stadion, utilizate frecvent la încălzire, pot fi neplăcute dacă micuţul nu este sufficient motivate.
Vârsta de iniţiere: între 11 şi 13 ani.
http://www.flickr.com/