Consumul de apa in sarcina
Stim cu totii ca apa ne mentine sanatosi. Insa, in timpul sarcinii, consumul de apa, care inseamna hidratare este chiar mai important decat in mod normal.
Cei mai multi oameni nu beau suficienta apa – acesta este un fapt. Bem apa doar atunci cand ne este sete si atunci ne oprim, deseori, la o cafea sau un ceai sau oricare alta bautura plina cu toxine (cum ar fi sucurile artificiale), in loc sa ne hidratam intr-un mod eficient si anume, band pur si simplu apa.
In timpul sarcinii, femeile gravide retin mai multa apa in organism decat de obicei. De aceea, unele femei se tem sa bea apa tocmai de frica retentiei de apa din organism. Interesant este ca poti lupta cu retentia de apa din organism tocmai consumand apa.
Citeste si despre: greturi in sarcina!
Nu numai ca apa este, in general, sanatoasa, dar testele au aratat ca este esential sa se asigure o buna hidratate pentru a creste cantitatea de lichid amniotic in jurul fetusului si astfel se reduc sansele infectiilor urinare (care sunt atat de frecvente), ajuta la cresterea volumului de sange in corp si va rehidrateaza atunci cand transpirati.
Oamenii de stiinta afirma ca un consum insuficient de apa in timpul sarcinii reprezinta un factor decisiv al compresiei cordonului ombilical si al concentratiei crescute de meconiu in lichid.
Vezi si alimente interzise in sarcina!
Apa nu este necesara organismului, ci este vitala. Ajuta nutrientii sa ajunga la celule, elimina toxinele din organism, ajuta la digestie, regleaza temperatura corpului. De fapt, 55 – 65 la suta din greutatea corpului este alcatuita din apa.
Cata apa trebuie consumata in timpul sarcinii?
Femeile gravide trebuie sa bea mai multa apa decat ceilalti adulti. Organizarea Mondiala a Sanatatii vorbeste de 4,8 litri de apa zilnic (si de 5,5 litri pe zi, cand alapteaza). Insa nu exagerati, nu beti mai mult decat este necesar. 1,5 – 2,5 litri sunt recomandati de catre mai toti medicii.
Este foarte important sa nu exagerezi cu consumul de apa. Prea multa apa poate deveni periculoasa. In primul rand pentru ca apa in exces te face sa te simti satula si, astfel, risti sa consumi mai putina hrana iar dezvoltarea copilului nu va mai fi una normala deoarece nu-i mai asiguri vitaminele si nutrientii de care are nevoie. Astfel risti sa nasti un copil subdezvoltat, cu carente de dezvoltare si cu imunitate scazuta. In al doilea rand, prea multa apa dilueaza lichidele interne si diminueaza electrolitii necesari bunei functionari a inimii. Astfel inima nu va mai pompa suficient sange catre creierul copilului.
Ce apa este indicata in sarcina?
Daca esti sigura ca apa de la robinet din orasul tau este controlata si tratata astfel incat sa respecte standardele impuse, atunci poti consuma apa de la robinet fara a exista vreun risc asupra sanatatii tale si a copilului. Cu toate acestea, se poate intampla ca apa de la robinet sa contina prea multi nitrati pentru o femeie insarcinata. Deci, pentru a exclude orice problema, este bine sa bei apa imbuteliata.
Cum alegem cea mai buna apa imbuteliata?
Apa imbuteliata te va ajuta sa echilibrezi aportul de minerale. Alege apa in functie de carentele din alimentatia ta pentru a fi sigura ca organismului tau nu-i lipseste nimic.
Apa cu calciu. Aceasta apa ajuta la construirea scheletului si a dintilor copilului. De asemenea, are un rol in compozitia lapteleui matern. Daca calciul lipseste, copilul isi va lua calciul necesar dezvoltarii lui din rezervele mamei, lucru ce duce la decalcifiere si, implicita la un risc crescut de hipertensiune arteriala.
Apa cu magneziu. Consumul apei cu magneziu ajuta organismul sa lupte impotriva oboselii, crampelor musculare, durerilor de ligament si palpitatiilor.
Atentie la apele minerale intrucat acestea pot provoca hipertensiune arteriala – problema comuna in timpul sarcinii. De asemenea, mare atentie la apa cu diferite adaosuri de arome, zahar care poate provoca o crestere in greutate.
Cum facem sa ne aducem aminte sa bem apa?
Stim ca nu este usor sa-ti aduci aminte sa bei apa, mai ales ca nu trebuie sa astepti pana iti este sete. Cea mai simpla metoda este de a umple o sticla cu apa si astfel, vei vedea mereu cata apa ai baut si cat mai trebuie sa bei. Consumul de apa este cel mai important factor al hidratarii, dar si fructele si legumele contin multa apa (de exemplu strugurii si castravetii). Deci consuma-le cu incredere.
Afla totul si despre vitaminele prenatale!
Curmalele reprezinta un real beneficiu pentru femeile insarcinate si pentru mamicile care alapteaza. Unele experimente au aratat faptul ca un consum regulat de curmale intareste musculatura uterina.
In general, se recomanda femeilor insarcinate sa consume peste de cel mult 2 ori pe saptamana! Dar atentie, nu orice peste!
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.
Este stiut faptul ca femeile gravide şi cele care încearcă să conceapă un copil ar trebui să evite consumul de cofeina in cantitati mari.
Sunt pareri impartite legate de vopsirea parului in timpul sarcinii.
Mierea este un aliat puternic al unui sistem imunitar puternic. Insa este recomandat sa o consumam in timpul sarcinii?