Copilul face pipi în pat. Ce este de făcut?
Părinţii sunt îngrijoraţi când copiii lor fac pipi în pat. Acesta este un fenomen comun şi normal în rândul copiilor de până la şase – şapte ani şi se datorează lipsei de control a vezicii urinare. De obicei, copii nu mai fac in pat după vârsta de 7 ani.
Trebuie să consultăm un medic?
Rezolvarea acestei probleme necesită răbdare, înţelegere şi sprijin din partea tuturor membrilor familiei, mai degrabă decât o soluţie medicală. Un specialist ar trebui consultat în cazul în care copilul continuă să facă pipi în pat chiar şi după vârsta de 7 ani, atunci când acest obicei apare brusc sau dacă există durere în timp ce urinează.
O cauza poate fi o vezică mică, care nu este suficient de dezvoltată pentru a reţine urina în timpul nopţii, iar un copil, în timp ce doarme, nu este capabil să recunoască senzaţia de vezică plină.
Faceţi copilului un test de sânge pentru a exclude posibilitatea de diabet zaharat şi pentru a confirma că copilul produce o cantitate suficientă de ADH (hormonul anti-diuretic) care întârzie producţia de urină în timpul nopţii.
Identifică cauzele enurezisului
Analizează istoria familiei. Enurezisul are şi o bază genetică. Cercetările au arătat că în cazul în care părintele unui copil a avut dificultăţi cu enurezisul nocturn, el are o sansa de 40 la sută de a avea aceeaşi problemă. 70 la sută din copiii ai căror părinţi s-au confruntat cu această problemă când erau mici, vor suferi de enurezis.
Ce să faci când copilul face pipi în pat?
- Trataţi orice problemă medicală care ar putea fi cauza enurezisului. Pe lângă diabet, pot fi şi alte cauze medicale, cum ar fi infecţii ale tractului urinar, constipaţie cronică şi apnee în somn, toate acestea fiind asociate cu enurezisul nocturn.
- În primul rând, nu certa şi nu pedepsi copilul atunci când face în pat. Explică-i că este o problemă comună care apare în mod inconştient. De ce să se simtă prost copilul din cauza unui lucru pe care nu-l poate controla? A rămâne uscat pe timpul nopţii este un lucru greu de stăpânit pentru un copil, deoarece asta depinde de corpul lui, dacă este în măsură să reţină urina pentru o perioadă lungă de timp. Iar dacă copilul are un somn adânc, îi va fi mult mai greu să realizeze că are vezica plină. Pe măsură ce cresc, muşchii lui devin mai puternici şi creşte capacitatea lor de a controla vezica urinară. El tinde să doarmă mai puţin profund şi astfel devine mai sensibil la mesajele pe care vezica urinară le trimite creierului.
- Reduce orice stres care ar putea contribui la problema copilului tău. Deşi a face pipi în pat cauzează un stres inevitabil copilului, îl vei reduce dacă nu vei face copilul să se simtă jenat sau vinovat.
- Cere-i copilului sa bea mai mult în timpul zilei astfel vezica urinară se va învăţa să reţină urina mai mult timp. Nu trebuie să limitaţi consumul de lichide înainte de culcare, dar reduceţi consumul de cafeina seara (de exemplu coca cola). Cafeina este un diuretic natural, care face chiar mai greu de controlat vezica urinară.
- Luminaţi drumul catre baie. Ţineţi aprinsă o lumină mică noaptea în camera copilului, precum şi în baie astfel încât să poate găsi cu uşurinţă drumul în timpul nopţii. Acest lucru este deosebit de util în cazul în care copilului îi este frică să meargă la baie, din cauza întunericului.
- Duceţi copilul să facă pipi înainte de a se băga în pat, dar şi înainte de a adormi. Este greu să duceţi un copil pe jumătate adormit la toaletă, dar această rutină poate ajuta mult în rezolvarea acestei probleme
- Puteţi să oferiţi nişte recompense. Alegeţi recompense mici, dar semnificative, care pot fi câştigate după un anumit număr de dimineţi uscate. Începeţi cu un prag foarte scăzut pentru a avea succes, poate două dimineţi uscate din şapte, şi măriţi pragul pe măsură ce vedeţi rezultate mai bune.
Dintii copilului sunt pretiosi. Este important sa avem grija de ei chiar inainte ca ei sa apara.