Copilul meu nu vrea să stea pe oliţă. De ce?
Nu există o vârstă „magică” la care un copil este pregătit să înveţe să stea pe oliţă. Cei mai mulţi copii vor dezvolta abilităţile necesare fizice şi cognitive între 18 şi 24 de luni (deşi sunt şi cazuri în care copiii ajung să folosească oliţa sau wc-ul la vârsta de 4 ani). Dacă începeţi înainte ca cel mic să fie gata, nu veţi face altceva decât să îngreunaţi procesul de învăţare.
Nu aţi ales momentul potrivit pentru copil
Alege cu grijă momentul în care-l veţi aşeza pe copil pe oliţă. În viaţa unui copil, rutina este sfântă. Orice modificare a rutinei este susceptibilă de a provoca obstacole. Deci, alege un moment liniştit din viaţa copilului.
Aţi pus presiune asupra copilului
Dacă copilul a început să arate un interes pentru oliţă, asta este grozav. Dar dacă nu manifestă acest interes, nu forţa lucrurile. În cazul în care copilul devine nervos când îl apropiaţi de oliţă, înseamnă că nu este încă pregătit pentru acest pas, iar dacă-l obligaţi să facă ceva ce nu-i place, el va asocia mereu nevoile fiziologice cu ceva ce-i displace, şi se va îndârji şi mai mult să folosească oliţa.
Lasă-i timp să se obişnuiască cu oliţa, pas cu pas. Desigur, poţi să stimulezi interesul copilului cu jocuri, poveşti, încurajări, dar nu exagera.
Aţi pedepsit copilul
Dacă te enervezi sau pedepseşti copilul dacă acesta nu este interesat de oliţă, nu se aşază pe ea, plânge când o vede, nu vei rezolva nimic. Aceste obstacole sunt normale, iar supărându-te sau dojenind copilul, îl va face pe acesta şi mai puţin interesat de oliţă; îi va fi teamă că te va supăra încă o dată. De asemenea, va începe să se abţină să nu-şi mai facă nevoile, lucru foarte grav, deoarece poate da într-o constipaţie severă.
Păstrează-ţi calmul, dovedeşte-i toată dragostea şi înţelegerea ta şi astfel veţi reuşi să faceţi împreună şi acest mare pas. Succes!
Dintii copilului sunt pretiosi. Este important sa avem grija de ei chiar inainte ca ei sa apara.
Ca multe alte lucruri legate de copii, părul nou-născutului este imprevizibil. Vrei să afli dacă părul pe care copilul l-a avut la naştere va rămâne de aceeaşi culoare, textură sau la fel de buclat?