Copilul scrie cu mâna stângă. Ce e de făcut?
Deseori, stângacii sunt percepuţi drept nepricepuţi sau ciudaţi. Aceste prejudecăţi s-au întipărit de secole în conştiinţa oamenilor, având în vedere că cel puţin 90 la suta dintre aceştia sunt dreptaci.
Până la vârsta de cinci ani, copiii folosesc în mod egal ambele mâini. Abia dupa aceea, ei încep să-şi dea seama care dintre cele două este folosită cu precădere. Dacă un copil ia totul cu mâna stângă, cea mai mare greşeala a părinţilor este de a-i pedepsi şi de a încerca să-l dezobişnuiască. Fiţi toleranţi, deoarece copilul vostru nu are nicio problemă!
Specialiştii recomandă să nu le interzicem copiilor să scrie cu mâna stangă, în cazul în care au început deja să scrie cu ea. De obicei, acest fenomen reprezintă doar o schimbare în limitele normalului şi nu oferă niciun motiv de constrângere. Obligând copilul să folosească mâna dreaptă îl putem deruta, creându-i totodată probleme de orientare în spaţiu.
La stângaci, scrisul, cititul şi socotitul sunt dirijate de emisfera dreaptă, şi nu de cea stângă, ca la ceilalţi. Ca atare, dezvăţarea nu înseamnă numai schimbarea mâinii, ci şi restructurarea funcţiilor creierului. Scrisul cu mâna stângă pare a fi ereditar. Probabilitatea ca dintr-o mamă şi un tată dreptaci să se nască un copil stângaci este de doi la zece mii. Când numai un părinte este stângaci, probabilitatea creşte la 17 la zece mii, iar când ambii părinţi sunt stângaci, aceasta este de 46 la zece mii.
La stângaci, împărţirea funcţiilor celor două emisfere ale creierului se deosebeşte de aceeaşi împărţire la dreptaci. 95 la suta dintre dreptaci au centrul vorbirii în emisfera stângă a creierului, în timp ce 70 la suta dintre stângaci au centrul vorbirii în aceeaşi emisferă. La stângaci, cititul, scrisul, orientarea în spaţiu sunt comandate de ambele părţi ale creierului. Unii medici consideră că respectivele însuşiri sunt mai slab dezvoltate, dar aceste afirmaţii nu au fost încă demonstrate. Medicii nu sunt unanimi nici în ceea ce priveşte unele probleme de sănătate semnalate de folosirea cu precădere a mâinii stângi. Conform unora, procentul de stangaci cu înapoiere mintală şi cu greutăţi în ceea ce priveşte scrisul şi cititul este de două ori mai mare la dreptaci. Alţii consideră aceste afirmaţii discutabile.