Diareea la copii – tratamente

Diareea la copii

Ce este diareea?

Diareea este o afectiune frecventă a copilariei si este cauzata de o varietate de factori, inclusiv bacterii, virusi, paraziti, dar este provocata si de sensibilitatea la anumite alimente. Majoritatea noastra, a parintilor, aplicam in cazul diareei la copii, remedii cunoscute din batrani si care isi fac efectul imediat. Dar daca diareea nu dispare dupa 24 de ore, daca copilul are febra sau semne de deshidratare, sau in cazul in care scaunele sunt negre si contin puroi sau sange, copilul trebuie consultat de urgenta de un doctor.

Copiii cu scaune frecvente, febra, varsaturi ar trebui sa nu se mai duca la scoala sau la gradinita pana cand aceste simptome dispar. Pe langa faptul ca, astfel copilul se va odihni si recupera mai repede, de asemenea, se evita riscul de contaminare a celorlalti copii.

Deshidratarea

Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze cand micutul nostru are diaree, este deshidratarea, care este deosebit de periculoasa la copii. Deshidratarea apare atunci cand organismul a pierdut prea mult lichid si electroliti care contin potasiu si sodiu. De aceea, este important sa se inlocuiasca rapid lichidul pierdut in timpul diareei. Exista solutii de rehidratare care vor inlocui lichidele pierdute. Acestea se gasesc in farmacii si contin un amestec exact de sare, glucoza, potasiu si alte minerale. Este indicat sa avem mereu in casa aceste solutii, astfel incat in cazul in care copilul are diaree, sa-l putem ajuta cat mai devreme. Insa trebuie intrebat un doctor asupra cantitatii si a timpului de administrare a acestor solutii.

Deoarece virusurile cauzeaza cele mai multe cazuri de diaree, antibioticele nu vor ajuta. Chiar si cea mai severa diaree va disparea in cateva zile fara ajutorul antibioticelor. De fapt, antibiotice par sa agraveze lucrurile, mai ales daca diareea este cauzata de bacteria E. Coli care este adesea o sursa de intoxicatii alimentare.

Cauze ale diareei

Asa cum am spus si mai devreme, diareea este cauzata de o varietate de motive. Infectiile cauzate de bacterii, virusi sau orice alt parazit sunt cele mai comune cauze ale diareei. Virusi cum ar fi rotavirus, norovirus, si bacterii ca Escherichia coli (E. coli), salmonella, etc, duc la simptome cum ar fi varsaturi, diaree si dureri de stomac. De asemenea, gripa stomacului sau gastroenterita virala sunt alte cauze frecvente care duc la aceste simptome la copii. Multi copii si bebelusi sunt sensibili la unele produse alimentare si pot suferi de intolerante alimentare de care parintii pot sa nu fie constienti de la inceput. Alte boli legate de alimentatie includ intoxicatii alimentare si alergii alimentare. In mod similar, tulburari cum ar fi sindromul de colon iritabil, boli inflamatorii intestinale, boala celiaca, colita ulceroasa si boala Crohn etc, pot provoca, de asemenea, diaree si dureri abdominale la copii.

Alimentele care pot cauza diareea

Dieta in cazul diareei la copii este esentiala. Sunt anumite alimente care pot cauza diareea sau care o pot „intretine”. Elimina produsele lactate, cu exceptia iaurtului, dar si merele, perele sau ciresele. Daca obisnuiai sa-i oferi copilului sucuri din aceste fructe, o alternativa mai sanatoasa in aceasta situatie este sucul de struguri albi.

Daca starea copilului nu se amelioreaza si vorbim de o diaree severa, atunci doctorul va decide daca copilul are nevoie de spitalizare pentru a primi fluidele intravenos si pentru a tine copilul sub observatie.