Exerciţiile yoga – o practică antică
Necunoscătorii sunt înclinaţi să creadă că yoga este o religie sau o filosofie, unii o consideră chiar o “sectă”. În fapt, yoga, aşa cum o ştim în zilele noastre, este o disciplină ce te învaţă să-ţi controlezi corpul, ocupându-se atât de componentele fizice, cât şi de cele psihice.
Yoga provine din India şi are o vechime de peste 5000 de ani. Este sinonimul Sanskrit pentru noţiunea de “uniune”, care, prin exerciţiile sale, face o legătură armonioasă între trup şi spirit.
Răbdare, calm, stăpânire de sine. La baza oricărui principiu Yoga, pe lângă exerciţiile respiratorii, se află disciplina şi autocontrolul, mai ales în ceea ce priveşte alimentaţia, igiena corporală şi calmul. Yoga ameliorează sănătatea inimii, ajută la tonifierea muşchilor şi flexibilitatea membrelor, induce o stare de linişte. Dezvoltă atenţia şi puterea de concentarre. Prin Yoga învăţăm să gândim organizat, să ne menţinem echilibrul neuro-psihic, să respirăm şi să ne alimentăm corect. Yoga constituie şi o metodă eficientă de tratare a unor maladii moderne: hipertensiunea arterială, bolile cardio-vasculare, anghina pectorală, astmul, dependenţa de droguri şi de alcool.
Respiraţia. Se crede că forţa vieţii sau “prana” pătrunde în corp prin respiraţie. Dacă această acţiune se face superficial, prana este inhibită, iar trupul este privat de unul din elementele esenţiale ale vieţii – aerul.
Hatha-Yoga este una din cele mai populare metode de yoga, din cele 40 existente. Ha – forţă pozitivă, tha – forţă negativă, Yoga – legătură, uniune. Hatha-Yoga reprezintă un echilibru între activitate şi repaus. Aceasta impune mişcări şi permite controlul ritmului respirator (accelerarea sau încetinirea voită a acestuia), al circulaţiei sanguine, reglarea somnului. Hatha-Yoga se concentrează pe respiraţia controlată – adânc şi încet – energia dispersându-se atfel în întregul corp şi generând o stare de calm total.
Poziţia corpului. Există o varietate latga de poziţii Yoga, care se pot experimenta. Unele relaxează şi fortifică muşchii, altele ameliorează ţinuta şi sistemul osos, în timp ce altele duc la relaxarea organelor şi a nervilor. La început, unele poziţii sunt mai greu de realizat, dar în timp şi cu multă practică ele devin mult mai uşor de efectuat.
Meditaţia. Meditaţia focalizează mintea, relaxează trupul, completând toate celelalte discipline ale hartha-yoga şi conducând o stare de linişte şi calm a creierului.
Educarea psihicului induce o gândire pozitivă şi optimistă, ce contribuie la creşterea potenţialului fizic şi intelectual.
Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.
Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…
Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.
Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?