Halena la copii – cauze si tratament
Halena la copii – o problema des intalnita
Halena sau gura urat mirositoare nu este o problema intalnita doar la adulti. Se intampla ca si copiii sa aiba halena. Insa, de cele mai multe ori, nu este motiv de ingrijorare, deoarece in majoritatea cazurilor, halena nu este cauzata de o problema de sanatate serioasa.
Halena la copii de cele mai multe ori, este cauzata de o igiena deficitara. Bacteriile cauzate de resturile de mancare ramase in cavitatea bucala produc acel miros greu. De asemenea, amigdalita, infectii ale gatului sau diferite alergii de sezon pot cauza respiratia urat mirositoare.
Cele mai comune cauze ale halenei la copii:
– Igiena orala. 90% din cazuri isi au originea in probleme ale cavitatii bucale. O igiena necorespunzatoare va duce la acumularea resturilor alimentare care se vor transforma in bacterii. De asemenea, in timp, vor aparea cariile sau gingiile inflamate, care vor fi responsabile si ele de gura urat mirositoare.
– Infectii respiratorii cronice (polipi, sinuzite, amigdalele criptice, bronsiectazii …). Aparitia halenei poate fi cauzata de existenta posibila a unui corp strain intranazal in special la copiii mici.
– Boli ale tractului digestiv: de reflux, gastrita … Contrar opiniei publice, un mic procent din cazurile de halena la copii isi au originea in aceste boli.
– Boli sistemice, cum ar fi diabetul zaharat, insuficienţă renală cronica etc
– Obiceiul copiilor de a-si suge degetele sau diferite obiecte.
– O alimentatie bogata in usturoi sau ceapa.
Tratamentul halenei la copii
Primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa adoptam o igiena orala corespunzatoare. Daca mirosul dispare, atunci cauza halenei a fost identificata. Este important sa se incurajeze copiii sa se spele pe dinti dupa fiecare masa. Si cum ei sunt mici, trebuie supravegheati si ajutati sa se spele corect pe dinti, sa nu uite de curatarea limbii si sa foloseasca ata dentara.
Multi parinti nu acorda o importanta majora igienei corecte a cavitatii bucale, deoarece copiii sunt in perioada in care li se schimba dintii. Este o conceptie falsa. Si copiii necesita, ca si adultii, vizite regulate la medicul dentist pentru a se verifica starea de sanatate a dintilor si a tesuturilor parodontale.
Daca, in ciuda unei rutine adecvate de igiena orala, copilul continua sa aiba halena, este recomandat sa se consulte medicul dentist imediat pentru a efectua o examinare aprofundata a gurii.
Dupa evaluarea cauzelor de origine bucalo-dentara aplicand tratamentele adecvate lor, in cazul in care respiratia urat mirositoare persista, copilul ar trebui consultat de un medic orelist si gastroenterolog pentru a exclude refluxul sau diverticuloza. Este important sa se identifice cauza halenei pentru a se aplica un tratament adecvat.
Halena la copii este un avertisment pe care parintii nu trebuie sa-l ignore. Diagnosticul precoce poate fi cheia pentru un tratament la timp al diverselor tulburari organice. Iar un alt aspect care nu trebuie neglijat: si copiii au dreptul la o viata sociala fara disconfortul cauzat de o respiratie urat mirositoare.
- Copiii sunt mâinile cu care ne prindem de rai. – Henry Ward Beecher
- Copilăria… Cadoul pe care ni-l face viața pentru ce vom avea de îndurat. – Horațiu Mălăele.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.
Vă veţi confrunta cu multe schimbări la copiii voştri pe tot parcursul vieţii lor. Unele dintre aceste schimbări vă vor face să fiţi mândri dar unele nu.
La nivel mondial, aproximativ 51% din sugarii si copiii sub varsta de cinci ani sunt anemici din cauza deficientei de fier.
Ce ne facem atunci când copilul opune rezistenţă şi nu vrea sub nicio forma să se spele pe dinţi? Îţi vom oferi în continuare nişte sfaturi care te vor ajuta să treci peste acest hop.
Deşi mulţi părinţi consideră că micuţii de peste 10 ani sunt destul de maturi pentru a rămâne singuri acasă, specialiştii avertizează că acest lucru depinde de fiecare copil în parte. Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă pregătiţi copilul pentru ziua „singur acasă”.