Insuficienta renala la copii

Insuficienta renala

Insuficienta renala constituie o boala extrem de periculoasa care poate duce la pierderea rinichilor.

Insuficienta renala poate sa apara atat la adulti, cat si la copii.

Copiii cu insuficienta renala sunt viitori candidati la dializa!

Manifestarile clinice ale insuficientei renale sunt: acidoza metabolica (respiratie accelerata), edeme (acumulari de lichid in spatiile intercelulare ale tesuturilor), hipertensiune si un semn foarte important si anume oliguria/anuria (absenta mictiunilor). Tot semne ale insuficientei renale sunt edemele cerebrale care dau cefalee grava, convulsiile si insuficienta cardiaca. Acestea sunt doar o parte a semnelor exterioare ale bolii.

Ce analize de laborator depisteaza insuficienta renala?

La copii, valorile creatininei serice si ale ureei serice sunt diferite fata de adult, in sensul ca sunt mai mici, intrucat rinichiul copilului, chiar daca din punct de vedere structural este alcatuit din acelasi numar de nefroni ca si la adult, din punct de vedere functional ajunge la maturitate abia la varsta de doi ani.

Daca valorile creatininei serice, respectiv ale ureei serice sunt mari, deja se pune problema unei insuficiente renale. Valori de 0,8-0,9 mg/dcl la un copil de un an reprezinta un semnal de alarma, pe cand la un copil mare sau la un adult, acestea sunt considerate valori normale.

O alta analiza importanta este ionograma serica, in urma careia se constata daca potasiul si sodiul din sange au valori modificate (potasiul de obicei creste, iar sodiul scade), ceea ce indica un rinichi care nu functioneaza corect, adica nu face o excretie normala. Hemograma poate indica o anemie, leucocitele pot fi crescute, in timp ce trombocitele scad (apar tulburari de coagulare). Prin metoda ASTRUP (gazometrie) putem vedea valorile gazelor din sange, care nu trebuie sa depaseasca limita normala.

Tipuri de insuficienta renala

Exista doua tipuri de insuficienta renala si anume: insuficienta renala acuta (cu evolutie rapida si puternica, cu character de criza) si insuficienta renala cronica.

Insuficienta renala acuta are drept cauze:

– diaree severa,
– varsaturi repetate,
– infectii severe – septicimie,
– interperitoneale,
– ocluzii intestinale,
– accidente,
– gastroenterocolite
– intoxicatii alimentare (intoxicatia cu ciuperci),
– medicamente cu reactii adverse care dau o numita toxicitate.

Sindromul hemolitic uremic este una dintre cele mai cunoscute cause ale insuficientei renale la copilul mic, avand consecinte nefaste.

Insuficienta renala cronica are drept cause: malformatii congenitale care nu au fost diagnosticate la timp, nefropatiile cronice asociate cu boli sistemice cum ar fi lupus eritematos sistemic, infectii urinare repetate nediagnosticate la momentul oportun. Toate acestea lasa cicatrice renale care scot din functiune nefronii si astfel rinichiul devine mic si se atrofiaza. O alta cauza a acestui tip de insuficienta renala o constituie diabetul zaharat. Ca semne exterioare amintim faptul ca pacientul nu ia in greutate si nu creste in inaltime, este palid, astenic, inregistreaza rezultate slabe la scoala si la sport, are valori crescute ale tensiunii arteriale.

Tratamente pentru insuficienta renala

Tratamentul se efectueza in functie de pacient si de tipul de insuficienta renala de care sufera. In cazul insuficientei renale acute, se administreaza solutii care sa inlocuiasca pierderile lichidiene si anume solutii glucozate, ser fiziologic, sange, se face dializa cu hemofiltrare continua, hemodializa peritoneala pana la 72 de ore, tratamente cu vitamina D activa pentru a nu aparea osteopatia renala. Pentru insuficienta renala cronica tratamentul consta in hemodializa si in trasplantul renal. Din pacate, acestea reprezinta singurele metode de tratament.

Recomandari Despre-copii.com

Continutul inalt de fibre hidrosolubile din ovaz creeaza o senzatie de satietate, de aceea taratele de ovaz sunt din ce in ce mai utilizate in curele de slabire.

citeste continuarea ...

Crezi ca ouale se pastreaza mai bine in frigider? La fel ca rosiile sau castravetii? Ei bine, te inseli! Sunt alimente care se pastreaza mai bine daca sunt tinute intr-un loc racoros, dar nu…

citeste continuarea ...

Conform ultimelor studii realizate de cercetatorii americani, ne putem proteja de cancerul ovarian prin schimbarea obiceiurilor alimentare, dar si cu 2 pahare de ceai negru pe zi.

citeste continuarea ...

Stiati ca uleiul de masline va poate ajuta sa va albiti dintii in mod natural, fiind eficient impotriva petelor si in prevenirea formarii tartrului?

citeste continuarea ...