Invata bebelusul sa stea pe olita
Majoritatea copiilor sunt pregătiţi să stea pe oliţă între 18 si 24 de luni. Baieţii, de obicei, încep să stea pe oliţă ceva mai devreme decât fetiţele.
Nu este o idee bună să aşteptaţi ca cel mic să fie pregătit să facă acest pas singurel, ci îl puteţi ajuta să-şi facă nevoile pe oliţă, învăţându-l cum se stă pe oliţă. Este bine ca, la început, să laşi copilul să stea pe oliţă având scutecul pus în timp ce el se poate uita la desenul animat preferat. Astfel, se va obişnui cu oliţa mai repede. Este foarte bine dacă cel mic, atunci când stă pe oliţă, urinează sau are scaun cu scutecul pus. Laudă-l cât mai mult, astfel încât el să facă o legătură pozitivă între a sta pe acel scaun bizar, cu o gaură în mijloc şi a urina sau a avea scaun.
De asemenea, ai observat că bebeluşul face anumite grimase specifice care parcă anunţă ce urmează să se întâmple. Urmăreşte-i expresia feţei, sunetele pe care le scoate şi când observi aceste semne întreabă-l dacă vrea să stea pe oliţă. Explică-i ce trebuie să facă. Poţi folosi puterea exemplului, arătându-i chiar tu cum trebuie să stea pe oliţă şi simulând ce trebuie să facă. Oliţa trebuie aşezată într-un loc strategic în casă, acolo unde copilul o poate vedea pentru a se obişnui cu ea.
Lasă copilul pentru câteva minute pe oliţă şi nu insista dacă vezi că cel mic opune rezistenţă. Până va începe să folosească oliţa, poţi să goleşti scutecul murder în oliţă pentru a-i arăta ce trebuie să facă şi care este rolul oliţei. Odată ce copilul s-a obişnuit cu ea, va veni şi momentul când va reuşi să facă la ea, iar atunci trebuie să-l lauzi, să-i oferi o recompensă pentru ca el să ştie că a facut un lucru bun şi că trebuie să mai facă pentru a mai primi recompense. Nu trebuie să iei copilul prea repede şi, în niciun caz, nu-l pedepsi dacă rezultatul nu este cel dorit. Amintiţi-vă că accidente se întâmplă.
Semne că poţi începe să-l pui pe oliţă
- Când observi că intervalul dintre urinări sau scaune este din ce în ce mai mare (de exemplu, dacă este scutecul uscat după somn sau pentru cel puţin 2 ore)
- Atunci când copilul începe să conştientizeze că ceva s-a petrecut şi îţi arată şi ţie, încercând să dea jos scutecul când este deranjat de umezeală.
- Atunci când copilul poate să meargă, când se poate aşeza şi ridica singur de pe oliţă.
A învăţa un copil să stea pe oliţă nu este o experienţă de-o noapte. Procesul durează, deseori, între 3 şi 6 luni, însă poate dura mai mult sau mai puţin în unele cazuri.
Deşi unii copiii pot reuşi în acelaşi timp să folosească oliţa şi să treacă peste noapte fără a uda patul, se poate întâmpla să treacă luni sau chiar ani de zile până copilul nu va mai avea probleme pe timpul nopţii.
Mai presus de toate, nu te simţi presată de alţii (părinţi, rude, prieteni, colegi, etc) pentru a începe să înveţi copilul să folosească oliţa sau toaleta. Mulţi părinţi din generaţiile trecute au început să pună copilul pe oliţă mult mai devreme decât mulţi părinţi din zilele noastre.
Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!
Sughitul este foarte frecvent la bebelusi, in special la nou-nascuti. Se poate intampla ca bebelusul sa sughita chiar si o jumatate de ora incontinuu.
Daca bebelusul sau copilul tau a facut febra, acesta nu este neaparat un motiv de alarmare. In principiu, febra nu este un pericol pentru sanatatea bebelusului.
Alimentatia sugarului se deosebeste fundamental de cea a copilului sau a adultului. Fiind in perioada de crestere, sugarul are nevoie, in primul rand, de substante de constructie si energetice.
Stiti cata apa trebuie sa bea zilnic un bebelus? Vezi tabelul cu aportul de apa zilnic in functie de varsta.