Mici secrete pentru zile si nopti linistite
Sa fii o mamica buna nu e un lucru usor, mai ales cand totul este nou pentru tine. Iata cateva mici trucuri care te pot ajuta si care-ti pot face zilele si noptile alaturi de bebelusul tau un pic mai linistite:
Bebe calm ca prin magie
Incalzeste pe un calorifer sau in uscatorul de haine sau pe soba o paturica moale pentru bebelul tau. Nu mult, cateva minute, cat sa nu te friga la mana. Apoi infasa repede copilul in ea si tine-l in brate. Aceasta apropiere si caldura paturicii il vor calma pe bebe cat ai clipi. Frumos!
Colicile si obisnuinta
Cand vine vorba de colici trebuie sa ai mereu in minte urmatoarele: colicile apar, de obicei, in jurul varstei de 3 saptamani si implica aproximativ 3 ore de plans pe zi (poti sa-i spui regula celor 3). De regula aceste colici dispar odata cu varsta de 3 luni. De retinut: Un numar destul de mare de bebelusi care sunt diagnosticati ca suferind de colici se confrunta de fapt cu un reflux acid. Pentru asta este bine sa consulti medicul, astfel si tu si bebelusul tau o sa fiti feriti de orice pericole.
Scapa de agitatie si stres
Chiar daca pare complicat, e bine sa pastrezi in mai multe locuri scutece, servetele umede si un asternut pentru schimbat. Astfel, in momentul in care bebelusul „loveste” nu vei intra in panica si vei avea la indemana tot ce trebuie pentru ca el sa fie din nou curat si uscat.
Jucariile si imaginatia
Jucariile sunt minunate si tentatia e sa cumperi tot ce e mai nou si mai atragator. Dar obiecte obisnuite din casa pot deveni lafel de bine surse de amuzament si distractie pentru micutul tau. Tot ce e colorat si nu raneste poate fi folosit. Ii dezvolta bebelusului creativitatea si imaginatia. Probabil ca asa ai crescut si tu si nu a fost rau, nu?
Cu rabdarea treci marea
Obisnuieste-te cu ideea: doar dupa varsta de 17 saptamani bebelusul va incepe sa doarma regulat noaptea. In mod obisnuit asta inseamna circa 6 ore de somn neintrerupt. Cu siguranta ti se va parea o vesnicie dupa 17 saptamani de trezit din 2 in 2 ore.
Miracolul dintisorilor
Daca gingiile micutului tau incep sa-l doara pentru ca trebuie sa-i apara dintisorii, ajuta-l cu un mic truc: umple un ciorap alb, curat, elastic, cu niste cuburi de gheata, leaga strans, pune bebelul in scaun si da-i noua suzeta. Ai grija sa fii tot timpul in preajma lui. Succes!
Pofta de vegetale
Stim cu totii ca vegetalele sunt foarte importante in dieta bebelusului si ca, din pacate, de multe ori le refuza. Incearca asa: incepe cu ele, ca un aperetiv. Astfel micutul le va manca atunci cand ii este cel mai foame.
Adopta o atitudine pozitiva
Daca bebelusul tau tocmai a scuipat pe noua hainuta, nu te enerva. Incearca sa vezi partea plina a paharului: macar nu a scuipat pe noua ta poseta sau bucura-te ca ai un copil sanatos sau fii recunoscatoare ca ai tot ce-ti trebuie in casa pentru a remedia orice problema. Optimismul si buna dispozitie sunt intotdeauna binevenite si cu cat tu vei fi mai fericita cu atat mai fericit va si si puiul tau.
Copiii carora li s-au administrat antibiotice inaintea varstei de 1 an sunt cu 60% mai predispusi la astm!