Regimul alimentar in obezitatea la copii
Se stie ca obezitatea, cu exceptia anumitor forme, nu este o boala, si de aceea apare paradoxal: de ce se intereseaza medicina de ea si de ce se fac eforturi pentru a fi combatuta? Explicatia este data de statisticile care arata ca, la obezi, incidenta bolilor metabolice si degenerative (de tipul bolilor vasculare) este mai mare si ca ele scurteaza durata medie de viata. Concluzia: obezitatea este un factor favorizant in aparitia acestor boli. Aceste constatari explica interesul crescand pentru aceasta tulburare si faptul ca obezitatea la copii constituie o problema medicala.
Daca obezitatea este daunatoare adultului, se poate face aceeasi afirmatie si cu privire la cea a copilului? Tot statisticile ne arata ca obezitatea in randul copiilor este in crestere alarmanta, iar aceasta ridica probleme atat in ce priveste unele complicatii, care pot aparea chiar si la varste fragede, cat mai ales repercursiunile asupra epocilor urmatoare.
Cercetarile au aratat ca supraalimentatia copiilor mici tulbura sistemul de reglare a ingestiei si aceasta tulburare se poate permanentiza.
Pentru a preveni obezitatea adultului, trebuie deci sa prevenim sau sa tratam obezitatea copilului, incepand de la sugar.
Obezitatea determina tulburari chiar in perioada copilariei sau in perioada urmatoare – prepubertana si pubertana. Cresterea excesiva in greutate poate produce modificari de postura: picior plat, genunchi in X, curburi accentuate ale coloanei vertebrale (lordoza) etc. Aceste tulburari ingreuneaza miscarile si scad rezistenta la eforturile fizice. Ele predispun la ocupatii sedentare, care vor accentua depunerea de grasime.
Obezitatea la copii si dezvoltarea sexuala
Desi crestera este in general buna, ea poate fi disarmonica si aceste disarmonii apar mai evidente in epoca prepubertana.
La baieti, scheletul este puternic, dar cu bazinul larg, exista depunere de grasime pe piept, abdomen, solduri, coapse, caracteristice care-i feminizeaza. Si cu toate ca dezvoltarea sexuala este buna, organele gentale apar mici, fiind ingropate in grasime. De multe ori, parintii alarmati cosulta medicii pentru insuficienta in dezvoltarea sexuala a copiilor. Se intampla uneori ca acesti copii sa primeasca tratamente in aceasta directie, complet inutile si daunatoare.
La fete, obezitatea determina, de asemenea, o maturizare precoce si de multe ori, la epoca pubertatii, ele apar mai mari fata de varsta respectiva.
In unele cazuri, la pubertate, obezitatea se reduce spontan, in altele, ea se agraveaza.
Obezitatea la copii este rar datorata unor boli
Obezitatea, inclusiv obezitatea infantila, asa cum am mai spus, este rar datorata unor boli. In marea majoritate a cazurilor este consecinta unei alimentatii defectuase. Copiii grasi se intalnesc, in cele mai multe cazuri, in familii de obezi, mai rar fiind vorba de o tulburare ereditara, si mai mult de obiceiul familiei de a manca sau de predilectia pentru anumite alimente.
Preocuparile sedentare ale familiei influenteaza de asemenea activitatea copiilor. Lipsa de exercitii fizice contribuie si ea la crestrea greutatii.
Exista insa uneori si factori psihologici, obezitatea fiind mai des intalnita la copiii mici, nelasati sa se joace cu alti copii, tinuti pe langa parinti sau bunici. Lipsa de libertate se compenseaza, tot dintr-o pedagogie gresita, cu o alimentatie excesiva, in special dulciuri.
Ingrasarea nu echivaleaza cu sanatatea!
Persista de asemenea in unele familii conceptia invechita, dupa care ingrasarea echivaleaza cu sanatatea. Lipsa activitatii fizice, miscarii, sportului, excesul in preocupari sedentare – televizorul, jocurile pe calculator – contribuie la depunerea de grasime.
Tratamentul medical al obezitatii la copii
Tratamentul medical al obezitatii la copii nu poate fi indicat, decat in cazurile in care depunerea de grasime constituie simptomul unei boli. Pentru a exclude aceasta posibilitate, este bine ca acesti copii sa fie xeminati medical.
Obezitatea simpla nefiind propriu-zis o boala, ci numai o stare care predispune la imbolnaviri, nu are tratement propriu-zis. Obezitatea simpla este datorita unui exces alimentar, asociat sau nu cu sedentarismul. Ca atare, ea trebuie tratata cu regim alimentar si exercitii fizice. Administraea unor medicamente care scad pofta de mancare nu este indicata la copii. Nici la adulti nu sunt, de altfel, totdeauna eficiente, deoarace sau dependenta.
Regimul alimentar in obezitatea la copii
Regimul alimentar trebuie sa fie sever, chiar si pentru copii. Astfel, se recomanda un regim redus la circa 1 000 de calorii pe zi, care sa cuprinda:
– 100 g glucide, 70 g proteine si 40 g grasimi; regimul sa fie compus din: 400 g legume verzi, 300 g fructe proaspete, 60 g faina, 500 ml lape smantanit, 150 g carne slaba, 15 g unt, un ou.
Este important ca mesele, patru-cinci pe zi, sa fie luate la intervale regulate, de 3-4 ore. Micul dejun trebuie sa fie consistent, intrucat efortul maximal al organismului se depune in cursul diminetii. Mesele de pranz si de seara vor fi mai reduse. Intre ele, la jumatatea diminetii si dupa-amiaza, se pot intercala mici gustari (lapte, fructe). Acest regim sever trebuie urmat pana se pierde excesul de grasime. Daca se adauga exercitii fizice, numarul de calorii se poate creste in raport cu energia consumata suplimentar.
In cazurile in care nu se obtin rezultate, este bine ca acesti copii sa fie spitalizati, alimentatia lor putand si astfel mai usor supravegheata.
Dar si in cazurile in care se obtin rezultate, regimul alimentar trebuie urmarit cel putin pana la sfarsitul pubertatii.