Simptomele infertilitatii
Pentru cele mai multe cupluri, primul simptom al infertilitatii este atunci când, după un an de sex neprotejat, femeile nu pot ramane insarcinate. Chiar daca aveti un ciclu regulat, o viata sexuala sanatoasa si, in principiu, nimic care sa va dea de gandit ca aveti probleme, este posibil sa suferiti de infertilitate.
Cand ar trebui sa cereti ajutor?
Cea mai mare parte a cuplurilor au simptome care ii avertizeaza ca s-ar putea sa aiba probleme cu fertilitatea chiar si inainte de a incerca un timp indelungat sa aiba un copil.
Sunt cateva intrebari pe care tu si partenerul tau ar trebui sa vi le puneti. Daca raspunsul la aceste intrebari este de cele mai multe ori unul afirmativ, poate ar fi mai bine sa consultati un doctor inainte de a incerca iar si iar sa concepeti un copil.
Ai ciclul neregulat?
Ciclul neregulat poate fi un semn clar ale unor probleme de infertilitate. Daca ciclul tau este neobisnuit de scurt sau lung (mai putin de 24 de zile, sau mai mult de 35 de zile), sau daca vine atunci cand nu te astepti, trebuie sa te consulte un medic. S-ar putea sa ai probleme cu ovulatia.
Ciclu abundent sau mai deloc? Ai crampe excesive?
Ciclul care dureaza între 3-7 zile poate fi considerat normal. Cu toate acestea, în cazul în care sangerarea este foarte uşoară, sau extrem de abundenta, trebuie să consulti medicul tau. De asemenea, în cazul în care menstruatia se modifica semnificativ de la o lună la alta, fie ca este vorba de cantitatea sangelui pierdut sau de culoarea lui, sau doar de durata, sau dacă suferiţi de crampe severe, acestea pot si simptomele unor probleme de fertilitate.
Ai peste 35 de ani?
Dacă ai peste 35 de ani, sansele de a suferi de infertilitate sunt mai mari. De exemplu, la vârsta de 30, sansa ca femeia sa conceapa un copil în timpul oricarui ciclu este de 20%. La 40 de ani, şansa scade la 5%. Dacă ai peste 35 de ani, ar trebui să cauti ajutor în cazul în care şase luni de sex neprotejat nu duce la sarcina.
Partenerul tau se confrunta cu impotenta sau cu ejaculare precoce?
Infertilitatea la barbati nu este intotdeauna evidenta – de obicei, scăderea numărului de spermatozoizi sau mobilitatea scazuta a acestora este determinată prin analiza spermei (cu alte cuvinte, nu veţi fi în măsură să “observa” acest lucru singuri). Dar daca partenerul tau sufera de disfuncţie sexuală, acest lucru ar putea fi un symptom al infertilitatii.
Esti prea slaba sau prea grasa?
Fiind extrem de slaba sau supraponderalia poti probleme de infertilitate. De asemenea, o dieta preacara sau prea mult sport, poate duce la infertilitate.
Ai avut trei avorturi spontane succesive?
În timp ce infertilitate este, de obicei, asociata cu incapacitatea de a ramane insarcinata, o femeie care s-a confruntat cu trei avorturi spontane recurente poate avea de-a face cu infertilitatea. Deoarece avortul spontan se intampla la 10%, 20 % dintre sarcini – medicii nu pun un diagnostic clar de infertilitate in acest caz.
Tu sau partenerul tau aveti boli cronice, cum ar fi diabetul, probleme cu glanda tiroidă, sau hipertensiune?
Bolile cronice, precum şi tratamentele lor, pot duce la probleme de fertilitate. Boli cum ar fi diabetul si hipotiroidismul pot duce la infertilitate. Insulina, antidepresivele şi hormoni tiroidieni cauzeaza cicluri neregulate. Tagametul (cimetidina), un medicament folosit în tratamentul ulcerului peptic, si unele medicamente pentru hipertensiune arterială pot duce la infertilitatea masculine (probleme de producere a spermei sau abilitatea spermei de a fertiliza un ovul).
Daca suferiti de o boala cronica sau luati medicamente care au un impact asupra fertilitatii voastre, consultati un doctor care va va spune ce este de facut.
Ati urmat vreun tratament impotriva cancerului?
Unele tratamente impotriva cancerului pot duce la probleme de fertilitate. Dacă tu sau partenerul tau ati facut tratamente impotriva cancerului, mai ales radioterapia facuta aproape de organele de reproducere, solicitati sfatul medicul.
Tu sau partenerul tau fumati sau consumati alcool?
Cu totii stim ca fumatul si consumul de alcool este un mare pericol in timpul sarcinii. Dar a avea aceste obiceiuri si atunci cand incerci sa ramai insarcinata este la fel de periculos. Fumatul este in stransa legatura cu probleme de fertilitate la femei, iar consumul excesiv de alcool a fost asociat cu infertilitatea feminina dar si masculina.
Curmalele reprezinta un real beneficiu pentru femeile insarcinate si pentru mamicile care alapteaza. Unele experimente au aratat faptul ca un consum regulat de curmale intareste musculatura uterina.
In general, se recomanda femeilor insarcinate sa consume peste de cel mult 2 ori pe saptamana! Dar atentie, nu orice peste!
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu recomanda utilizarea ceaiului de sunatoare la gravide sau la femeile care alapteaza.
Este stiut faptul ca femeile gravide şi cele care încearcă să conceapă un copil ar trebui să evite consumul de cofeina in cantitati mari.